Criminaliteit in Nederland: wordt Nederland een maffialand?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend, maar in Italië zagen ze dit soort geweld al veel eerder. In de jaren 80 en 90 voerde extreem maffia-geweld daar de boventoon. Hoe kon het daar zo uit de hand lopen? En waarom gaat de Nederlandse criminaliteit steeds meer op de Italiaanse lijken? In deze aflevering duiken we met jurist Laura Peters (Rijksuniversiteit Groningen) in de geschiedenis van de Italiaanse maffia — en zoeken we naar de eerste overeenkomsten met wat we hier nu ook soms zien.
Meer weten over criminaliteit?
Wat hebben wetenschap, filmscripts en misdaad met elkaar te maken?
Criminelen denken dat ze heel creatief zijn, maar dat is niet waar. Uit onderzoek van filmmaker en terrorismedeskundige Peter de Kock (Tilburg University) blijkt dat criminelen zich vaak baseren op het beeld dat in de media van hen geschetst wordt. Criminelen laten zich dus inspireren door detective films.
Door goed naar misdaadfilms te kijken, kunnen we het gedrag van criminelen dus voor een deel voorspellen. Wil je hier meer over weten? Luister deze podcast die we maakten met met Peter de Kock.
Hoeveel macht krijgt de nieuwe Paus?
Vandaag is in Vaticaanstad het conclaaf begonnen. De kardinalen overleggen wie de nieuwe paus wordt. Een belangrijk proces, want de paus is niet alleen staatshoofd van Vaticaanstad, maar ook het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Daarmee beschikt hij over een aanzienlijke ‘soft power’, want bijna één op de zes mensen wereldwijd is katholiek.
Kerkhistoricus Paul van Geest (Tilburg University) legt in de onderstaande video uit hoe deze enorme macht is ontstaan.
Hoeveel macht heeft de paus precies? En wat zegt de wetenschap hierover? Je ziet het in deze video.
Wiskunde achter de patronen van dierenvachten?
Alan Turing (1912 - 1954) was een bekende Britse wiskundige. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij wereldberoemd omdat hij met wiskunde kon achterhalen waar Duitse onderzeeërs waren.
Maar Turing heeft meer belangrijke ontdekkingen gedaan. Zo kwam hij er achter hoe een wiskundig principe bepaalt hoe dierenpatronen eruit komen te zien. De vlekken op de dierenvacht lijken misschien willekeurig, dat zijn ze niet.
Ben je benieuwd hoe dit werkt?
Kom dan 2 of 3 juni naar onze avond in ARTIS.
Wij organiseren samen met ARTIS een bijzondere avond met topwetenschappers, adembenemende 360-beelden en een exclusieve avondwandeling door het park.