Wat maakt een goede leider?
Ook als je geen manager bent, kun jij een goede leider zijn. Zijn vrouwen betere leiders dan mannen? En zijn leidinggevenden vaker narcistisch dan andere mensen?
Hoe word je een goede leider?
Als we denken aan leiders, komen vaak namen van grote historische figuren of invloedrijke CEO’s naar boven. Of misschien denk je wel aan je eigen baas of manager? Maar leiderschap is niet alleen weggelegd voor mensen aan de top. Sterker nog: in vrijwel iedereen schuilt een leider. Wist je dat 70% van de eigenschappen die een goede leider kenmerkt, gewoon te leren is? Ook als je geen promotie nastreeft, kan het tonen van leiderschap een groot verschil maken – in je werk, je team en zelfs daarbuiten.
Of je nu aan het begin van je carrière staat of al jarenlang meedraait; in deze aflevering deelt managementwetenschapper Lien Desmet (Open Universiteit) een stappenplan, zodat ook jij je tot een goede leider kunt ontwikkelen.
Zijn vrouwen betere leiders dan mannen?
Slechts 8% van de CEO’s in Nederland is vrouw. Terwijl uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter scoren op leiderschapskwaliteiten dan mannen. Hoe kan dat?
Uit onderzoek blijkt dat we in sommige situaties graag een vrouw aan de top zien en in andere situaties in man. Deze verschillen zijn deels te verklaren door onze evolutie. Maar hoe komt het dan dat er nog steeds zó weinig bedrijven een vrouw aan de top hebben? Mark van Vugt is evolutionair psycholoog (Vrije Universiteit Amsterdam) en onderzoekt mannelijke en vrouwelijke leiders en welke invloed ze hebben op de werkcultuur.
Ben je narcistisch als je graag de leiding neemt?
Wat zijn de drijfveren van leidinggevenden op het werk? Hoewel veel mensen van zichzelf zeggen dat ze graag de wereld willen verbeteren of mensen willen helpen, blijkt uit onderzoek dat veel leidinggeven door macht en status worden gedreven.
Zijn leidinggevenden dan vaak narcisten? Dat is gelukkig niet het geval. Narcisme komt wel veel vaker voor in de top van het bedrijfsleven. Welke gevolgen heeft dit voor de werkcultuur? Organisatiepyscholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit Amsterdam) legt uit welke karaktereigenschappen leiders hebben.
Hersenwetenschapper Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) neemt ons mee door het brein van een narcist. Werkt het brein van een narcist anders dan bij andere mensen?
Extra voorstelling!
Vanwege grote belangstelling op 4 juni een EXTRA voorstelling.
De kaarten voor onze exclusieve wetenschapsavonden in ARTIS op 2 en 3 juni zijn bijna uitverkocht, dus op 4 juni hebben we extra show gepland.
Ook dan treden onze topwetenschappers alledrie op. Het belooft een betoverende avond te worden met indrukwekkende 360-graden beelden, waarop je wordt meegenomen door meeslepende verhalen over wiskunde, dierenpatronen, zombies, mierensamenlevingen, salamanders en evolutietheorie. Afsluitend aan de optredens volgt een avondwandeling door ARTIS.