Zo gaat de kunstbaarmoeder baby's redden 👶
Een baby ter grootte van je hand, vechtend om te overleven. Voor extreem vroeggeboren kindjes is overleven buiten de baarmoeder een enorme uitdaging. Elke dag extra in de baarmoeder is van onschatbare waarde. Wat als we die kostbare tijd kunnen verlengen voor vroeggeboren baby's – buiten het lichaam van de moeder?
Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de TU Eindhoven slaan de handen ineen. Met een team van wetenschappers werken ze aan een baanbrekende oplossing: een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst.
Benieuwd hoe deze kunstbaarmoeder werkt en hoe het levens van baby’s gaat redden? In deze aflevering leggen we het je stap voor stap uit en bespreken we de uitdagingen die daarbij komen kijken.
Wetenschapper reageert op jullie vragen 👨👩👧👦
PCOS is het meest voorkomende hormoonprobleem bij vrouwen, en toch weet bijna niemand er iets over. Hoe kan dat? Ook jullie hadden veel vragen over de video van een paar weken geleden. Psycholoog en PCOS-onderzoeker Geranne Jiskoot (Erasmus MC) beantwoordt in een artikel van Scientias een deel van deze vragen.
Gaat je speeksel lijken op dat van je partner als je vaak tongzoent? 💋💏
Welke wetenschap zit er achter een goede tongzoen? Behoorlijk wat, zo horen we van microbioloog Remco Kort van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ga er maar even goed voor zitten als hij in deze aflevering de vraag beantwoordt: Gaat je speeksel eigenlijk lijken op dat van je partner als jullie vaak tongzoenen?